MSC Meraviglia csoportos hajóút Bahamák és Mexikó érintésével magyar nyelvű idegenvezetővel

2022. November 18-28.

A Karib-tenger mindig is a világ egyik legszebb és leglenyűgözőbb úti célja volt. Álomország minden olyan turista számára, aki csodálatos környezetben, hosszú fehér homokos strandok, pálmafák, egzotikus gyümölcsök, sokszínű trópusi halakkal teli korallzátonyok és türkizkék tenger által körülvett csodálatos környezetben szeretne pihenni. És most, az exkluzív Ocean Cay szigettel a vendégek egyedülálló élményben részesülhetnek a Karib-tengeren.

Egy karibi körutazás során nehéz, sőt, gyakorlatilag lehetetlen nem meghatódni attól a hihetetlen látványtól, amelyet ezek a szigetek nyújtanak Barbadostól Jamaikáig, Szent Luciától a Bahamákig, Guadalupe-tól Trinidad és Tobagóig.

Engedje el magát a hullámok csobogásának hangjára, és talán engedje meg magának, hogy a divatos Miamiban vagy a titokzatos mexikói Costa Mayában vásárolgasson és szórakozzon egy kicsit az éjszakai életben.

1. nap - Indulás Budapestről

Legyen szó családok, párok, egyedül utazók vagy baráti társaságok utazásáról, Orlando tökéletes úti cél, köszönhetően a csodálatos sokszínűségnek, amely minden látogató számára felejthetetlen, egyedi élményekkel teli nyaralást biztosít. Egyszóval, Orlandóban sosem fog kifogyni a tennivalókból - és közben egy életre szóló, féltve őrzött emlékeket szerezhet!

A NASA vállalkozójaként nagy büszkeséggel tölt el minket a Kennedy Űrközpont látogatói komplexumának üzemeltetése, amely vendéglátó szolgáltatásokat nyújt a Kennedy Űrközpont számára. A Kennedy Űrközpont buszos túrájának üzemeltetésétől a Moon Rock Cafe-ban történő ebédkiszolgálásig célunk az, hogy különleges helyeken gondoskodjunk a vendéglátásról és a vendéglátásról, hogy olyan emlékezetes élményeket nyújtsunk a vendégeknek, amelyek olyan egyediek, mint az úti cél. A látogatói komplexumot teljes egészében a látogatók által generált bevételekből finanszírozzák, és az amerikai űrrepülés történelmi szülőhelyére való látogatói bejutás biztosításához nem használnak fel amerikai adóforintokat. A Smithsonian társszervezeteként lehetőséget kínálunk arra, hogy a NASA Mercury, Gemini, Apollo és Space Shuttle programjainak tárgyi emlékeit a NASA történetét bemutató kiállítások és látványosságok keretében megtekinthessék.

3. nap - Port Canaveral, Florida

Port Canaveral, az MSC Karib-tenger és Antillák körutazás egyik indulási kikötője, mindössze 45 mérföldre keletre található Orlandótól, és Space Coast nevéről ismert.

A Merritt Island félszigeten felfedezheti a fenomenális Kennedy Űrközpontot. Itt fejlesztik ki, tesztelik és lövik pályára a NASA űrjárműveit. Az egy kicsit egy orlandói vidámparkhoz hasonlóan berendezett, hatalmas Kennedy Űrközpont látogatói komplexum mindenkit lenyűgöz, akit a legkevésbé is érdekel az űrkutatás, hiszen a hatalmas rakétáktól kezdve a holdraszállás történetén át az IMAX-filmekig és az űrsikló indításának szimulációjáig minden megtalálható a kínálatban.

Az ide özönlő látogatók közül sokan meglepődve tapasztalják, hogy az a terület, ahonnan a rakétákat indítják, egyben a több mérföldes, zord tengerparttal keretezett, jelentős méretű Merritt Island Nemzeti Természetvédelmi Menedék otthona is.

4. nap - Nassau, Bahama-szigetek

Az 1700-as évek elején kalózköztársasággá kikiáltott Nassau egykor több mint 1000 kalóznak adott menedéket, akiknek száma meghaladta a város száz lakosát.

Bár kalóztörténete mélyen gyökerezik, ma a New Providence szigetén fekvő Nassau a Bahamák fővárosa és kereskedelmi központja, valamint a szigetcsoport legnagyobb városa. Amint megérkezik az MSC Karib-tengeri és Antillák körutazásán, nézze meg Nassau bájos, gyarmati stílusú épületeit és pasztellszínű fából készült üzleteit, amelyek grúz stílusú építményekkel váltakoznak. A britek által 1670-ben alapított Nassau a kikötőtől a Bay Streetig húzódik, a város főutcájáig, amely tele van üzletekkel, ajándéktárgyakkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel. A Szalmapiacon, ahol tipikus bahamai szuveníreket árulnak, készüljön fel az alkudozásra - ez a hagyomány szinte kötelesség.

A természet gyönyörűvé tette, mi pedig egyedivé tettük.
Fedezze fel új és exkluzív bahamai úti célunkat: Ocean Cay MSC Marine Reserve.
 
Itt egyedülálló élményt tölthet el egy autentikus karibi tengeri rezervátumban, miközben kapcsolatba kerülhet a természettel, érezheti a bahamai szellem melegségét és elmerülhet egy környezetbarát környezetben.

A Marine Reserve több mint 2 mérföldnyi fehér homokos strandot kínál a vendégeknek, ahol kristálytiszta kék víz mellett pihenhetnek, és minden korosztály számára nappali és éjszakai tevékenységeket kínál.

Mivel a kikötés közvetlenül a szigeten történik, a hajóról egyenesen a sziget több strandjának egyikére sétálhat, ahol székek, napernyők és kabinok várják. Töltsön el egy napot búvárkodással, evezős deszkázással, jet-skizéssel és egyebekkel, vagy ha pedig wellnessre és kikapcsolódásra vágyik, látogasson el a The Spa at Ocean Caybe, amely a tengerparton masszázsokat kínál. A szigeten mindenütt megtalálható ételkocsikban és strandbárokban harapjon valamit, vagy frissítse fel magát egy Instagram-értékű itallal. A sok hajóút késő esti - vagy éjszakai - tartózkodásával egy egész napot, vagy akár kettőt is eltölthet lenyűgöző szigetünkön. Olvadjon bele a naplementébe egy strandpiknikkel, tűzrakóhelyekkel vagy egy izzó evezőlapátozással a lagúnánkban. Ezután nézze meg, ahogy a világítótorony látványos fényjátékkal ragyog.

Az MSC Meraviglia tele van rendkívüli funkciókkal, hogy minden évszakban tökéletes élményt nyújtson a tengeren. Élvezze a kiemelkedő étkezési lehetőségeket és a világot meghaladó szórakozási lehetőségeket az új panorámaterületekkel, az innovatív, óceánra néző hátsó társalgóval, a 480 m2-es LED-kupolával ellátott kétfedélzetű "belső sétánnyal" és a látványos, szabadtéri víziparkkal összekötött szórakoztató területtel. Emellett az MSC Meraviglia egyike annak a négy hajónak, amely az exkluzív bahamai úti célunkhoz, az Ocean Cay MSC Marine Reserve-hez közlekedik.

7. nap - Costa Maya, Mexikó

Puerto Costa Maya, ahol a karibi és az Antillák MSC tengerjáró hajók kikötnek, Mahahualtól északra nem látható, de a hatása érezhető a tengerjáró hajók napján, amikor a falu életre kel szuvenírboltokkal és jet-ski kölcsönzőkkel a csúszós tengerparti sétányon, amely Playa del Carmen rendkívül kicsinyített változata.

A terület két városát, Mahahual és a kisebb Xcalakot 2007-ben súlyosan érintette a Dean hurrikán. Mahahual újjáépült, de Xcalak még mindig eléggé megrongálódott. Az MSC Karib-tenger és Antillák körutazásán jellemzően Mahahual környékén marad, míg a búvárok és a horgászok délre, Xcalak felé veszik az irányt. Ha csak egy ősi helyszínre áll meg a Río Bec térségében, Kohunlich a legjobb kirándulási választás.

A romok, amelyeket a hatalmas pillangókon és a vadon élő papagájokon kívül ritkán látogat más, gyönyörű helyen, a fák lombkoronái fölé magasodva találhatók. Az épületek a késő preklasszikus és a klasszikus kor közötti időszakból (Kr. u. 100-900) származnak, és többségük a Río Bec építészeti stílusában készült. A legtöbbjüket a lombok visszahódították, kivéve a Templo de los Mascarones templomot, amely az öt maszkarónusról kapta a nevét. 2 méter magas stukkómaszkokról kapta a nevét, amelyek a homlokzatát díszítik.

A Napisten, Kinich Ahau e tágra nyílt szemű, tátott szájú képei ma már eléggé zavaróak, hiszen egykor a sima, fényes vörösre festett stukkó hátteréből bámultak ki. Keresse meg a 27 Escalones nevű elit lakónegyedet is, amelyért érdemes kitérőt tenni, hogy megnézze a dzsungel lombkoronájára nyíló nagyszerű kilátást a sziklaperemről, amelyre épült. Ez a két szomszédos romváros egy szárazabb, ritkás fákkal borított területen található, és érdekes kontrasztot alkot Kohunlichhoz képest.

Kinichná hatalmas piramisa, amelyet méteres magasságú kövekből építettek egymás után, rétegről rétegre az egymást követő vezetők, alig emelkedik ki a fák közül, de a környező, ma már mezőgazdasági területté töredezett területre tekinthetünk (és megpillanthatjuk a Dzibanché ősi maja régészeti lelőhelyet).

8. nap - Cozumel, Mexikó

A közvetlenül Playa del Carmen partjaitól negyven kilométer hosszú sziget, az Isla Cozumel a sétahajók híres kikötőhelye: szinte minden nap akár tíz sétahajó is kiköt a sziget három külön erre a célra kialakított mólójának egyikénél, amelyek mindegyike az egyetlen várostól, San Migueltől délre található.

Az MSC Cruises-szal szervezett mexikói nyaralás során San Miguel belvárosában, a malecón(Av Rafael Melgar) mentén éttermek, szuvenírboltok és ékszerüzletek várják a vendégeket.

Ha múzeumra vágyik, a vonzó Museo de la Isla de Cozumelben a sziget növény- és állatvilágát, valamint tengeri élővilágát bemutató kisebb kiállítások, valamint a maja tárgyak és régi fényképek jó gyűjteménye várja.

Ha nem vagy búvár, akkor is van valami vonzereje annak, hogy a mólóktól távol, San Miguel nyugodt belvárosi tömbjein bolyongj, a sűrű erdőkben maja romokat és madarakat (a maják a szigetet cuzamilnak - "a fecskék földjének" - nevezték) figyelj, és a szélfútta keleti strandokon egyedüli emberként legyél.

A sziget közepén fekvő San Gervasio az egyetlen feltárt maja lelőhely Cozumelen. Több kis templomával, amelyeket sacbeob, azaz hosszú fehér utak kötnek össze, ez volt az egyik legjelentősebb bazilika. független városállamok egyike, amelyek túlélték Chichén Itzá bukását, és Kr. u. 1200 és Kr. u. 1650 között virágzott. Egy nagyobb természetvédelmi terület részeként a helyszínt érdemes meglátogatni a számos madár és pillangó miatt, amelyeket kora reggel vagy késő este figyelhetünk meg.

Egy másik meglátogatandó hely Xcaret, egy meglepően kellemes témapark: a Yucatán összes látnivalóját egy kézre álló helyen kínálja, múzeummal, trópusi akváriummal, "maja faluval", stranddal, néhány kisebb autentikus rommal, medencékkel és több mint egy kilométernyi földalatti folyóval, amelyekben úszhat, sznorkelezhet vagy lebeghet. Másrészt a szomszédos Xplor a kötélpályáknak és más szabadtéri kalandoknak van szentelve.

Készülj fel, hogy megmártózz a medencéink egyikében, engedd le a hajad a tematikus bulikon, kényeztesd magad valami finomsággal az egyik csodálatos éttermünkben, és még sok másra!

10. nap - Port Canaveral, Florida

A Park Port Canaveral két mérföldre található a Carnival Cruise Lines, a Disney Cruise Lines, a Norwegian Cruise Line, a Royal Caribbean Cruise Line és az MSC Cruises hajótársaságok kikötőitől.

11. nap - Érkezés Budapestre

Biztosak vagyunk abban, hogy ez a kellemes karibi hajóút az Ön számára is feledhetetlen élményekkel zárul és reméljük, hogy rövidesen ugyanezen vagy egy másik programunkon ismét a CRUISEplus utasainak a körében üdvözölhetjük majd!

A részvételi díj tartalmazza:

repülőjegyet budapesti indulással · transzfereket · szállást a floridai Orlandoban 4*-os szállodában két éjszakára kétágyas elhelyezéssel reggelivel · covid-19 biztosítást · Kennedy Space Center egész napos kirándulást · adókat, illetékeket, belépőjegyet a KSC-be · kötelező borravalót · teljes ellátást a hajón** a választott kabinkategóriában · magyar nyelvű idegenvezetőt az utazás teljes időtartama alatt

Választható opciók:

baleset- betegség- és poggyászbiztosítás · útlemondási (sztornó) biztosítás · fakultatív programok* · italcsomag · internet hozzáférés

További információk

Pótágyas kabinok lekérésre és visszaigazoltatást követően foglalhatók.

A meghirdetett csoport minimum létszáma: 20 fő, kirándulások esetében minimum: 10 fő.

A program sorrendi változásának jogát fenntartjuk. A tengeri hajóutak esetén a hajótársaság minden esetben fenntartja a jogot, hogy előzetes értesítés nélkül - akár a hajóút időtartama alatt is - a meghirdetett kikötési útvonaltervtől eltérjen, ha az indokolt.


Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy a kialakult pandémiás helyzet miatt a hajótársaságok fenntartják a jogot arra, hogy az előre meghirdetett hajótól eltérően más hajóval valósítsák meg az utazást, vagy indulás előtt - akár pár nappal - módosítsák a kikötéseket. Az ilyen jellegű cserére irodánknak nincs ráhatása.

*A fakultatív programok árairól itt, a honlapunkon, míg a részvétel esetleges feltételeiről munkatársainknál tud részletes információt szerezni.
**Teljes ellátás a hajón korlátozott italfogyasztással: víz- és kávéfogyasztás az önkiszolgáló éttermek nyitvatartási idejében, gyümölcslevekkel kiegészítve a reggeli alatt.

 

Az árak kétágyas elhelyezésre vonatkoznak, egyágyas elhelyezésnél felárat kell fizetni, a többágyas elhelyezés esetlegesen kedvezőbb árú.

 
MSC18017734.jpg

Belső kabin

899 900 Ft/fő

A Kennedy Űrközpont Látogatói Komplexum története

A NASA merész Mercury-programjának és Alan Shepard 1961. május 5-i, történelmi jelentőségű szuborbitális startjának sikerének híre gyorsan terjedt, és egyre több sajtó- és közönségréteg áramlott Cape Canaveral környékére, hogy közelebbről is megismerje Amerika fejlődő űrprogramját. 1963-ra a kereslet akkora lett, hogy Olin Teague texasi kongresszusi képviselő, a képviselőház emberes űrrepüléssel foglalkozó albizottságának elnöke felkérte James Webb NASA-igazgatót, hogy hozzon létre egy olyan látogatói programot, amely a közönség támogatására és jóindulatára épül.

 

Szerény kezdetek

Webb megoldása egy autós túra volt az akkori Cape Kennedy, mai nevén Cape Canaveral légierő állomáson. Vasárnap délutánonként 13 és 16 óra között a nagyközönség saját járművével járhatott végig egy előre meghatározott útvonalon, amely bepillantást engedett a kilövőállásokba és a létesítményekbe. A korlátozott hozzáférés ellenére a túrák rendkívül népszerűnek bizonyultak. A becslések szerint 1963 végétől 1964 végéig mintegy 100 000 látogató élt a lehetőséggel, hogy bejárja a Fokot.

Eközben a szomszédos Kennedy Űrközpontban (KSC), amely 1962-ben elnyerte a hivatalos űrközpont státuszt, és amelyet nem sokkal a néhai John F. Kennedy elnök 1963 novemberében történt meggyilkolása után neveztek el róla, egyre nagyobb volt az izgalom. 1965 januárjában, a Cape Kennedynél egy évig tartó sikeres autós túrák után a túrákat kiterjesztették a Kennedy Űrközpont területeire is. Az első napon közel 2000 látogató érkezett. E sikerre alapozva az Űrhajózási Bizottság 1,2 millió dollárt engedélyezett egy látogatóközpont létrehozására a Kennedy Űrközpontban.

A NASA a Nemzeti Parkszolgálat segítségével tervet készített, hogy 1967-re 2,9 millió, 1970-re pedig 3,2 millió látogatót tudjon fogadni. A javaslat tartalmazott egy látogatói információs központot (VIC), valamint egy vezetett buszos túrát a központban és annak működésében. Egy magán koncessziós vállalkozóval kötöttek szerződést e programok működtetésére.

 

Szentelt föld

A látogatóközpont több lehetséges helyszínét is megvitatták, köztük egy 20 hektáros területet Titusville-től délre. Végül a Kennedy Űrközponton belüli helyszínt választották, nemcsak azért, mert gyakorlatilag korlátlan területet biztosított a jövőbeli bővítéshez, hanem főként azért, mert bármit is láttak vagy tettek a látogatók, elmondhatták, hogy valóban a Kennedy Űrközpontban jártak.

A látogatóközpont építésére és tartalmára vonatkozó tervek tovább haladtak, és időközben egy ideiglenes létesítményt hoztak létre az 1-es főúton, Titusville-től két mérföldre délre, az űrközpont főbejáratánál. Ez alapvető kiállítási tárgyakat és mellékhelyiségeket biztosított, valamint a nyilvános buszos túrák csomópontjaként is szolgált, amelyek 1966. július 22-én kezdődtek.

A látogatók két túra közül választhattak - egy 1,5 órás túra a Kennedy Űrközpontban vagy egy 3 órás túra a Kennedy Űrközpontban és a Cape Kennedy légibázison. Az új túrákat a hét hét napján, rendszeres időközönként 8:30-tól 15:30-ig kínálták. A 10 bérelt túrabusz üzemeltetési költségeinek fedezéséhez egy kis díj járult hozzá.

A működés első hetében a beszámolók szerint 13 555 vendég vett részt a vezetett buszos túrán, akiknek 75 százaléka a 3 órás túrát választotta, amely a KSC-t és a Cape-t is megtekintette. Három hónapon belül közel 100 000 látogató vett részt a buszos túrán. Egy éven belül 475 000 vendég tekintette meg a KSC-t és a Cape-t, ami messze meghaladta a NASA várakozásait.

 

Nyüzsgő üzlet

A látogatottság napról napra erősödött, így 1967. augusztus 1-jén bemutatták az új VIC-et. A 42 hektáron elterülő épületben a Mercury-, Gemini- és Apollo-hardverek, valamint a két főépületben található kiállítások, két színház, valamint a koncessziós és ajándéktárgyakat kínáló létesítmények voltak láthatók.

Ahogy a NASA egyre közelebb került ahhoz a céljához, hogy embert juttasson a Holdra, a Kennedy Űrközpont látogatottsága még inkább megnőtt. Három nappal azután, hogy az Apollo 8 legénysége 1968. december 24-én Hold körüli pályára állt, több mint 10 000 látogató érkezett a VIC-be, de mivel a buszok zsúfolásig megteltek, a túrákon csak 7 274 vendéget tudtak fogadni. 18 hónapon belül jóváhagyták a VIC bővítési tervét, amely egy új fogadóteret és kiállítótermet, egy több kiállítási tárgyat, színházat és tantermeket tartalmazó Történelmi Csarnokot, valamint egyéb infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazott. 1969-re a látogatóközpont Florida egyik legjelentősebb turisztikai célpontjává vált, és a tampai Busch Gardens után a második leglátogatottabb attrakció volt az államban.

1991-ben felavatták az Űrtükör-emlékművet, más néven az űrhajós emlékművet. A fekete gránit emlékművön a végső áldozatot hozó 24 űrhajós mindegyike szerepel, köztük az Apollo-1, az STS-51L/Challenger és az STS-107/Columbia űrhajósok, valamint hét másik űrhajós neve, akik repülőgép- és kereskedelmi repülőgép-szerencsétlenségben haltak meg.

 

Új irány

1995-re a látogatóközpont, mivel nem volt kormányzati forrás új létesítmények és kiállítási tárgyak építésére, egyfajta hardvermúzeummá vált. Bár az adófizetők pénzéből fizették az eredeti NASA-hardvereket, a fenntartásukra nem különítettek el további forrásokat. A nemzeti műtárgyak és kincsek, mint például egy használaton kívüli Apollo/Saturn V rakéta - a világon mindössze három darab közül az egyik - a szabadban hevertek, kitéve a napnak, az esőnek és a sótól rozsdásodó és korrodáló sóknak. A rakétát 1976 nyarán helyezték el a KSC-ben megrendezett, az Egyesült Államok kétszázéves tudományos és technológiai kiállításának részeként.

Ugyanebben az évben a NASA új koncessziós vállalkozónak ítélte oda a KSC látogatóközpontjának üzemeltetését. 1995 és 2007 között a magánbefektetések és a látogatók által generált pénzeszközök kombinációja számos fizikai fejlesztést tett lehetővé a létesítményben, újjáépítve a látogatói programot.  A "kényelmi szolgáltatások" voltak az első szempontok, amelyeket megújítottak, beleértve a mellékhelyiségeket, az éttermeket, a buszokat és a kiskereskedelmi üzleteket.  Már a koncessziós szolgáltatóváltás előtt tervbe vették az Apollo/Saturn V Központ megépítését, amely 1997 januárjában nyílt meg. Ennek a látványosságnak a megnyitása első alkalom volt a NASA számára - ez volt az első alkalom, hogy egy nagyobb kiállítást egy korlátozott területen nyitottak meg, amelyet a vendégek csak a Kennedy Űrközpont túrabuszain keresztül érhettek el. Ez az attrakció a felbecsülhetetlen értékű, 363 láb hosszú Saturn V holdrakétát az időjárás viszontagságaitól és a madárfészkektől távol, egy 100 000 négyzetméteres létesítménybe helyezte, ahol két drámai színházi előadás is látható az Apollo holdprogramról, számtalan más kiállítás és a Moon Rock Cafe. A látogatóközpont ekkorra már több névváltoztatáson is átesett, többek között Spaceport USA és a jelenlegi nevén, Kennedy Űrközpont Látogatói Komplexum néven.

A Kennedy Űrközpont buszos túráját 1998-ban két további megállóval bővítették: a 39-es indítókomplexum megfigyelőtornyával, amely egy panorámás fotómegálló, ahonnan az űrsikló indítóállások, valamint az indítási folyamatot bemutató előadások és kiállítások láthatók, valamint a Nemzetközi Űrállomás Központ, ahol a vendégek a kulisszák mögé tekinthetnek be az űrállomás tényleges alkatrészeinek összeszerelése közben, mielőtt elindulnak és telepítésre kerülnek. A 2001. szeptember 11-i események miatt mindkét megállóhelyet ideiglenesen lezárták, mivel a biztonsági intézkedéseket megerősítették. Később, a Nemzetközi Űrállomás elkészültével és az űrsiklóprogram befejezésével ezek a megállók kikerültek a KSC buszos túrából.

A látogatói program másik jelentős fejlesztése az volt, hogy 2000-ben bevezették az űrhajós találkozó programot, amelynek keretében az év minden napján egy veterán NASA űrhajós találkozik a közönséggel. A 30 perces program, amelyet ma is kínálnak, egy rövid bemutatkozást és prezentációt tartalmaz, amelyet kérdés-válasz órák és egy közös fényképezkedés követ az űrhajóssal. Az első ilyen jellegű interaktív showban a Mercury, Gemini, Apollo, Skylab és Space Shuttle programok űrhajósai, valamint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok is részt vettek. Nem sokkal később bevezetésre került az "Ebéd egy űrhajóssal" program, amely meleg büféételben részesíti a vendégeket, amely során az űrhajós részletesebb előadást tart tapasztalatairól, majd kérdéseket tesz fel és válaszol, és egyéni fotókat készít a vendégekkel.

1999-ben a látogatói komplexum arra törekedett, hogy a vendégek még több történelmi távlatot és mélyebb betekintést nyerjenek a Cape Canaveral kulisszái mögé: Canaveral Canaveral: Akkor és most túrával. Ez a mélyreható, 3 órás vezetett buszos túra a Cape Canaveral légierő állomás történelmi területeire vitte el a vendégeket, többek között a U.S. Air Force Space and Missile Museumba, a Blockhouse 5/6-ba, a Mercury Mission Control Centerbe, Alan Shepard történelmi indításának helyszínére, valamint a 34-es indítókomplexumba, az Apollo-1 tragédiájának helyszínére, amely három bátor asztronauta életét követelte. Ezt a túrát ma is kínálják a három KSC Special Interest Tours egyikeként, amely ma Cape Canaveral Early Space Tour néven ismert.

2000-ben a NASA Up Close turnéval bővült. A Kennedy Űrközpont működésének kulisszái mögé nyújtott betekintést azóta KSC Up-Close Explore Tour néven újították fel, amely a festői Banana-folyó mentén húzódó NASA Causeway-nél és a járműszerelő épület előtt is megáll és fényképezkedik. A 39-es indítókomplexum közelében található kamerabunkernél tett utolsó fotómegálló panorámaképet nyújt a 39A és B indítóállásokról. A túra vendégei számos más helyszín mellett elhaladhatnak az indításvezérlő központ, a NASA sajtóhelyszíne és a visszaszámláló óra, valamint a Kennedy Űrközpont központja mellett is. A KSC Up-Close Launch Control Center Tour 2012-ben került be a programba, és a látogatók betekintést nyerhetnek a Kennedy Űrközpont 4. számú kilövőtermébe, ahonnan az utolsó 21 űrrepülőgép-missziót indították, valamint elhaladhatnak a 39-es indítókomplexum mellett, és a közelben fotózásra is lehetőség nyílik. Mindkét túrát ma is kínálják a három KSC Special Interest Tour (KSC Explore Tour és KSC Launch Control Center Tour) egyikeként.

1995 és 2000 között számos új kiállítással és attrakcióval bővült a látogatói komplexum, amely drámaian megváltoztatta a tájképet, többek között a Természet és Technológia, a Korai űrkutatás, a Dr. Kurt H. Debus Konferenciaépület és sok más, valamint a Rakétakert felújítása révén. Ebben az időszakban új éttermek is helyet kaptak, köztük az Orbit Cafeteria. Az Űrboltot egy második emelettel bővítették, így a világ legnagyobb, teljes egészében űrbéli emléktárgyaknak és ajándéktárgyaknak szentelt kiskereskedelmi üzlete lett.

A kiállítási tárgyak megőrzésének és karbantartásának biztosítása érdekében a látogatókomplexum 2000-ben zárt beléptetési rendszert vezetett be. Míg korábban a vendégek csak a KSC buszos túráért és az IMAX® filmekért fizettek, mostantól egy átalány belépődíjat fizettek, amely a teljes látogatói komplexumot magában foglalta, kivéve a különleges túrákat, az oktatási programokat és az "Ebéd egy űrhajóssal" programot.

 

A 21. század vonzereje

2002 szeptemberében az Egyesült Államok Űrhajós Hírességek Csarnoka a Kennedy Űrközpont Látogatói Komplexum részévé vált. A látványosság a világ valaha összeállított legátfogóbb űrhajós emléktárgygyűjteményét mutatja be, és az összes űrkutató előtt tiszteleg, különösen azok előtt, akiket felvettek a Hírességek Csarnokába. Ebben az épületben kapott helyet az Astronaut Training Experience® (ATX) is.

A 2007-es év hozta el a látogatói komplexum eddigi egyik legizgalmasabb fejlesztését, a Shuttle Launch Experience®-t, az űrsikló indításának izgalmas, rendkívül valósághű szimulációját, amely során a vendégek úgy érezhetik, mintha 17 500 km/órás sebességgel repülnének a Föld körüli pályára. Az élményt veterán NASA űrhajósok tanácsára tervezték, akik szerint ez a legrealisztikusabb indítás-szimuláció, amelyet valaha is létrehoztak.

2012 áprilisában a Kennedy Űrközpont Látogatói Komplexum jelentős mérföldkövet ünnepelt, amikor rábízták a hiteles Atlantis űrsikló, a világ mindössze három fennmaradt űrrepülőgépének egyike gondozását. 2013 júniusában a látogatóközpont bemutatta a Space Shuttle Atlantis® látványosságot, amely négy filmes produkciót és több mint 60 interaktív élményt tartalmaz, és arra invitálja a vendégeket, hogy "legyenek űrhajósok", és ünnepeljék az űrsiklóprogram mögött álló embereket, szenvedélyt és hazaszeretetet. Ugyanebben az évben korábban a látogatókomplexum megnyitotta új, látványos bejáratát, amely egy nagy térrel és szökőkúttal, jegypénztárakkal és önkiszolgáló kioszkokkal, Will Call, vendégszolgálati és információs standokkal, a Voyagers kiskereskedelmi üzlettel, a Rocket Garden kávézóval, valamint egy új sétálóutcával rendelkezik, amely segít a vendégeket a parkon való átgondoltabb közlekedésben.

A bejárati téren a vendégek élvezhetik, hogy fényképeket készíthetnek a NASA jelvényének vagy "húsgolyójának" 3D-s ábrázolása előtt, amely 13 láb átmérőjű. A földgömbtől jobbra egy fenséges, 75 láb hosszú szökőkút áll, amely John F. Kennedy néhai elnök álmai előtt tiszteleg. Kennedy arca, valamint az 1962-ben a Rice Egyetemen tartott híres "holdbeszédéből" vett idézet lézerrel van belevésve egy égig érő, kék gránitból készült ívbe, amely a legmagasabb pontján 30 láb magas.

2013 és 2015 között a látogatói komplexum olyan ideiglenes kiállításoknak adott otthont, mint az Angry Birds Space Encounter és a Great Balls of Fire, az Orbit kávézót átalakították és Orbit Cafe néven újra megnyitották, az IMAX mozi pedig Journey to Space 3D-vel bővült. A Korai űrkutatás című kiállítást bezárták, mert a kiállítás átalakítása és korszerűsítése miatt az áthelyezett U.S. Astronaut Hall of Fame® (Amerikai Űrhajós Hírességek Csarnoka®) is helyet kapott benne. Az új kiállítás, a Heroes & Legends featuring the U.S. Astronaut Hall of Fame presented by Boeing®, 2016-ban nyílt meg a látogatói komplexum első vállalati szponzorával. Az eredeti U.S. Astronaut Hall of Fame létesítménye, amely 6 mérföldre található a fő látogatói komplexumtól, 2017 nyaráig továbbra is otthont adott az Astronaut Training Experience-nek. Az új ATX-központ, amelyben az Astronaut Training Experience és a Mars Base 1 található, a tervek szerint 2017 őszén nyílik meg a fő látogatói komplexumban.

A látogatói komplexumban 2017-ben és azon túl további új élményeket terveznek. Ahogyan a NASA folyamatosan növekszik, bővül és fejlődik, úgy fog fejlődni a fő látogatóközpontja, a Kennedy Űrközpont Látogatói Komplexum is.

 

MSC Meraviglia csoportos hajóút Bahamák és Mexikó érintésével magyar nyelvű idegenvezetővel

2022. November 18-28.

Amennyiben a csoportos hajóutat legalább 90 nappal indulás előtt lefoglalja, úgy utasonként 19 900 Ft előfoglalási kedvezményt biztosítunk árainkból. Halmozza tovább a kedvezményeket: a hajós társaságok törzsutasai (MSC Voyager esetében legalább Classic, COSTA Club esetében legalább Aquamarina szint) további 5% kedvezményre jogosultak - a foglalás időpontjától függetlenül! Keresse munkatársainkat, akik örömmel tájékoztatják Önt a részletekről.

arrow&v