Egészségügyi és biztonsági szabályzat MSC hajóutak esetén

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos információk, a kialakult pandémiás helyzet miatt szükségessé vált intézkedések és a hajóra történő felszállást megelőző követelmények.

Beutazási szabályok Olaszországba

2021. június 21-től Európai Uniós országból uniós digitális COVID zöldigazolvány / green pass birtokában lehet korlátozás nélkül Olaszország területére belépni, amely alapulhat az alábbiak egyikén: COVID-oltási igazolás, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina második (vagy egy dózisú esetén egy) beadását követően legalább 14 nap telt el;

- COVID-19 fertőzésen átesettség alapján kiállított igazolás, amennyiben a hatóságilag előírt karanténidőszak lejárt és a fertőzés óta nem telt el több, mint 6 hónap;

- 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt.


 A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén / PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól. 6 éves kor felett valamennyi beutazóra egységesen, a korábbi felsorolásnak megfelelő szabályok vonatkoznak.  


MSC hajótársaság szabályzata: 2021. július 1-jétől és az elkövetkezendő hónapok összes MSC hajójárata esetén (visszavonásig) kérjük vegye figyelembe, hogy minden utasnak meg kell felelnie az alábbi követelmények egyikének és azt dokumentummal igazolni kell:

- oltási igazolás (azaz a legutóbbi oltási adagot több mint 14 nappal a hajóút kezdete előtt kapták meg, az alábbiak egyikéből: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson)

- az elmúlt 6 hónapban felépült a COVID-19 betegségből

- PCR vagy antigén teszt a hajó indulása előtt 48 órán belül (2 év alatti utasok számára nem kötelező)


Az olasz hatóságok és az MSC hajótársaság által előírt szabályok közül tehát a hajótársaság szabályai a szigorúbbak két ponton:

- a negatív teszt a hajó indulása előtt 48 órás intervallumon belül kell elvégeztetni (itt tehát az utazási időt is figyelembe kell venni az országba való belépés után), valamint 

- a beutazáshoz 6 évnél fiatalabb, a hajóra való felszálláshoz pedig 2 évnél fiatalabb gyermekek esetén nem kérnek csak tesztet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2 és 6 év közötti gyermekeken is kötelezően el kell végezni az antigén tesztet a kikötőben, közvetlen a beszállás előtt.

Indulás előtt minden esetben javasoljuk tájékozódni az egyes országokba történő beutazás aktuális feltételeiről a konzuli szolgálat alábbi honlapján: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

A PCR / antigén teszttel kapcsolatos tudnivalók: a teszt eredményt eredeti példányban kell bemutatni az alábbi nyelvek egyikén akár nyomtatott, akár elektronikus formában: angol, olasz, spanyol, francia, német. Az alábbi információkat tartalmaznia kell:
- utazó személy adatai,
- teszt dátuma,
- a tesztet végző intézmény megjelölése, elérhetősége,
- a teszt típusa,
- a negatív eredmény jelölése.

A hajóra nem szállhat fel, amennyiben

- lázas (testhőmérséklet > 37,5 C/99.5 F fok), köhög, légzési nehézségei vannak, hidegrázásban szenved, test- és/vagy izomfájdalmak gyötrik, fejfájása van, kapar a torka, rossz közérzettől szenved, vagy nem érzi az ízeket és/vagy szagokat. Nem szállhat fel a hajóra az, aki ilyen tüneteket észlelt magán a beszállást megelőző 14 napban

- feltételezhetően vagy bizonyítottan találkozott olyan emberekkel, akik covid-19 betegségben szenvednek (beszállást megelőző 14 napban)

- olyan ország állampolgára, melyre átmeneti utazási korlátozások vannak érvényben (pl. több ország nem ad vízumot, megtiltja a beutazást egyes más országok állampolgárainak, vagy korábbi utazások alapján)

Kikötői protokoll beszállás előtt

A kikötőben a hajótársaság által végzett antigén teszt alól senki sem mentesül, az oltási igazolástól, korábbi teszt eredménytől és minden egyéb igazolástól függetlenül az mindenki számára kötelező (kivéve 2 évnél fiatalabb gyermekek).

Kiszállás előtt

A biztonságos érkezés és hazatérés jegyében pedig az MSC Cruises szervezésében PCR vagy antigén teszt elvégeztetésére van lehetőség, térítés ellenében, az utazás során/közvetlen a kiszállás előtt.

Beszállásnál

- Minden utasnak részt kell vennie egészségügyi szűrésen, beleértve az egészségügyi kérdőív kitöltését, melyet a hajójeggyel együtt küldünk és érintésmentes testhőmérséklet vizsgálaton, valamint covid-19 (antigén) gyorsteszten (2 éven aluliak mentesülnek).
- A beszállás folyamata új szabályok és eljárási rend szerint történik. Az érkezés a kikötőbe meghatározott időintervallumban történik, a szabad mozgást a szükséges távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása mellett lehetséges.
- A beszállási pontokon a megszokottnál is kiterjedtebb fertőtlenítést végeznek, melyek a fedélzeti protokollt követik.
- Nem szállhat fel olyan utas, aki lázas (testhőmérséklet > 37,5 C/99.5 F fok), köhög, légzési nehézségei vannak, hidegrázásban szenved, test- és/vagy izomfájdalmak gyötrik, fejfájása van, kapar a torka, rossz közérzettől szenved, vagy nem érzi az ízeket és/vagy szagokat. Nem szállhat fel a hajóra az, aki ilyen tüneteket észlelt magán a beszállást megelőző 14 napban. Nem szállhat fel, aki feltételezhetően vagy bizonyítottan találkozott olyan emberekkel, akik covid-19 betegségben szenvednek (beszállást megelőző 14 napban).

Biztonságos hajózás

A fokozott egészségügyi és biztonsági előírások célja, hogy az MSC Cruises kimagasló élményeket biztosítson a nyaralás időtartama alatt - a foglalástól a fedélzeten eltöltött időig. Az MSC Cruises folyamatosan mérlegeli a pandémiás helyzet alakulását, és szükség szerint az aktuális helyzetnek megfelelően új egészségügyi és biztonsági szabályokat léptethet életbe - a változásokról az MSC Cruises weboldalain tájékozódhat. A kapcsolattartási adatok megadása kötelező minden vendégünk számára, hogy az esetleges fontos változásokról értesíteni tudjuk őket.  Az egyszerűsített online check-in használatával juthatnak hozzá vendégeink a jegyeikhez, utazási dokumentumokhoz és kitölthetik a kötelező egészségügyi kérdőívet. Kérjük utasainkat, hogy vegyék igénybe a fedélzeti szolgáltatások előzetes foglalásának lehetőségét, hogy ezzel is elkerülhessék a sorban állást és várakozást.  Minden utas számára kötelező olyan biztosítást kötni, amely a covid-19 járvánnyal kapcsolatos kockázatokra is kiterjed. A vendégeink számára új MSC COVID-19 Protection Plan biztosítási csomagot kínálunk, amely nem csak az utazás időtartamára, de az azt megelőző és azt követő időszakra is vonatkozik, beleértve a törlést, valamint az egészségügyi és utazási költséget.

A fedélzeten

Fokozott higiéniai és tisztasági eljárási rend van érvényben:
- új fertőtlenítési módszereket alkalmaznak (elektrosztatikus spray, valamint kórházi-szintű fertőtlenítő termékek),
- gyakoribb takarítás a hajó teljes területén, képzett személyzet, kiemelt figyelem a sokak által használt tereken és a gyakran megérintett felületeken. A közösségi használatú területeket minden éjjel fertőtlenítik.
- a kabinokat naponta takarítják, kiemelt figyelmet fordítva a gyakran megérintett felületekre, emellett minden utazás végén alapos áttakarítás.
- 100%-ban friss, külső levegő minden kabinban és a közösségi területeken. A levegőt nem cirkuláltatják vissza a kabinokba és a közösségi terekbe sem.

Továbbfejlesztett egészségügyi szolgálat, magasan képzett személyzettel

- az utazás idején egy további covid-19 antigén teszt a napi testhőmérséklet mérésen felül,
- a megfázásos jellegű tüntetek esetén kérjük a vendégeinket, hogy haladéktalanul értesítsék az egészségügyi központot, ahol ingyenes ellátásban részesülnek,
- emelt létszámú, képzett egészségügyi személyzet a fedélzeten, akiknek a munkáját kijelölt egészségügyi csapat támogatja a szárazföldön. A személyzet felkészült a covid-19 esetek kezelésére, a helyi hatóságokkal egyeztetve.
- teljesen felszerelt Egészségügyi Központ, beleértve covid-19 tesztelésre alkalmas felszerelést és lélegeztető gépet,
- kijelölt elkülönítési eljárásrend a feltételezhető fertőzöttek számára, elkülönített terekkel, melyek a hajó többi légterétől független, levegőellátással rendelkeznek
- ajándék „MSC for Me” csuklópánt minden utasunk és a személyzet tagjai számára, amely segít a kontakt keresésben,
- alapos egészségügyi szűrés és -vizsgálatok, beleértve covid-19 tesztelést a beszállás előtt, valamint napi egészségügyi vizsgálatokat és testhőmérséklet ellenőrzést a fedélzeten töltött idő alatt,
- a személyzet védő felszerelést visel, pl. maszkot és kesztyűt,
- a személyzet tagjai oktatásban részesülnek az új szabályokról.

Az MSC Cruises célja, hogy a megszokott, magas színvonalú élményt nyújtson vendégei számára, miközben óvja a fedélzeten tartózkodók egészségét és biztonságát. Az MSC Cruises minden eszközzel támogatja a fedélzeten a biztonságos távolság megtartását. Közösségi terekben maszk viselete kötelező, maszkot azonban nem kell használni az éttermekben, bárokban, lounge-okban, illetve a napozó teraszokon ülve. Vendégeink továbbra is élvezhetik szolgáltatásainkat, a műsorokat, a finom ételeket, részt vehetnek kirándulásokon, családi programokon, vásárolhatnak a butikokban, igénybe vehetik szépészeti és fitnesz szolgáltatásainkat - és még sok minden más élmény is vár rájuk a fedélzeten.

Éttermek, bárok és lounge-ok

Minden étel és ital felszolgálásra kerül az asztaloknál, ezzel is segítve a társasági távolságtartás betartását. A büfé éttermekben az önkiszolgálás átmenetileg nem elérhető, az ételt tányérokon szolgálják fel a vendégeink számára. Az érintésmentes működés érdekében a vendégeink a menüt saját mobiltelefonjaikról is elérhetik egy QR kódot beolvasva. A további kockázatok minimalizálása érdekében az MSC a folyamatot a rendelésre, az ételek elkészítésére, felszolgálásra, elfogyasztására valamint az ezekért történő fizetésre is alkalmazza.

Szárazföldi kirándulások

A partra szállás kizárólag az MSC által szervezett kirándulások keretein belül lehetséges, ezzel is biztosítva, hogy biztonságuk és egészségük ugyanolyan magas színvonalon legyen garantálva, mint a fedélzeten. A kirándulásokról részletesebb információt kaphat a hajóutak leírásából (egyes élménycsomagok bizonyos szárazföldi kirándulásokat tartalmazhatnak is, kivéve a kizárólag tengeri napokat tartalmazó utak esetén). A vendégek tetszésük szerint válogathatnak az elérhető kirándulásokból.

Szórakozási lehetőségek

Az újratervezett fedélzeti szolgáltatásaink kisebb csoportos létszám mellett kínálnak eseményeket, szórakoztató műsorokat, gyerek- és családi programokat, tehetségkutató show-t, fitnesz programokat, tánclehetőséget és még sok minden mást. A lehetőségek skálája rendkívül széles: showműsorok, zenés szórakozási lehetőségek, Kölyök klub (Kids Club), stb. a foglalás alapján érhetők el (a foglalásnak nincs külön díja). Vendégeink a fedélzeti programlehetőségeket az MSC for Me applikáción keresztül böngészhetik (mobil applikáció, kabinokban elhelyezett okos tv, interaktív érintőképernyők) és foglalásukat telefonról vagy személyesen a kijelölt pultoknál intézhetik. A színház csökkentett férőhellyel üzemel, hogy biztosítsa a felelős társasági távolságtartást. A szórakozási lehetőségek bővített időben üzemelnek, hogy minden vendégünk élvezhesse műsorokat.

Kültéri területek, medencék

Minden nyitott téri létesítmény, beleértve a medencéket, pezsgőfürdőt, aquaparkot, csökkentett férőhellyel üzemel, hogy segítsük a társasági távolságtartást. A napágyak csoportosítva, egymástól külön helyen érhetők el. Minden használat után fertőtlenítik őket és éjszakánként egy még alaposabb fertőtlenítés is elvégzésre kerül.

Szolgáltatások és high-tech technológia

Az új fedélzeti információs központ telefonon és pultokon keresztül is elérhető a beszállás napjától. Ezek használatával személyes kéréseit sorban állás nélkül intézheti. Kérjük vendégeink minden alkalommal telefonáljanak, mielőtt személyesen felkeresnék bármely információs pultot. Vendégeinket arra kérjük, hogy vegyék igénybe digitális információs csatornáinkat, köztük az MSC for Me-t (applikáció, kabinokban elhelyezett okos TV, interaktív érintőképernyő). Fizetésnél kérjük válasszák a készpénzmentes fizetési megoldásokat.